Dominikánská republika, San José de Ocoa, Finca Ibonna
Tento nádherný karibský ostrov se pyšní 300 let starým kávovým dědictvím. Káva byla poprvé představena v roce 1715 a pěstována převážně drobnými farmáři v pohoří Cibao, Bani, Azua, Ocoa, Barahona a Juncalito, ve výšce od 600 do 1 450 metrů nad mořem. I přes pokles počtu pěstitelů zůstává produkce kávy stabilní díky moderním zemědělským technikám.
V roce 1988 se Ulrich Baltensberger přestěhoval ze Švýcarska do Dominikánské republiky s cílem založit kávovou farmu. Vybral si 93 hektarů v Centrálních Kordillerách v provincii Ocoa, které jsou známé svým výjimečným terroirem a mikroklimatem. Dnes farmu Finca Ibonna spravuje jeho syn Samuel spolu s manželkou Anou a synem Tiagem.
Finca Ibonna zaměstnává více než 25 pracovníků, kteří se starají o celý proces pěstování kávy, od odvláknění přes fermentaci, mytí až po sušení. Během sklizně se tým rozšíří o 150 sběračů, kteří pečlivě vybírají pouze červené, zralé třešně. Od svého vzniku klade farma důraz na biodiverzitu, ekologické postupy a vysoké sociální standardy.
Díky stínovým stromům a pokročilým technikám hospodaření s vodou je tato "ostrovní káva" jedinečná nejen svou udržitelností, ale především svými výjimečnými senzorickými vlastnostmi.