Dominikánská republika, San José de Ocoa, Finca Ibonna
Oblast: Dominikánská republika, San José de Ocoa
Farma: Finca Ibonna od Anny a Samuela Baltensbergerových
Nadmořská výška: 900-1200 metrů nad mořem
Typ: Caturra, Catuai, Obata, Tupi, CR-95, Lempira, Cuscatleco
Proces: Promývaný
Chuť: Sladké mléčná čokoláda, mandle, citrus
Vůně: Pražené mandle s náznaky mléčné čokolády.
Tento nádherný karibský ostrov se pyšní 300 let starým kávovým dědictvím. Káva byla poprvé představena v roce 1715 a pěstována převážně drobnými farmáři v pohoří Cibao, Bani, Azua, Ocoa, Barahona a Juncalito, ve výšce od 600 do 1 450 metrů nad mořem. I přes pokles počtu pěstitelů zůstává produkce kávy stabilní díky moderním zemědělským technikám.
V roce 1988 se Ulrich Baltensberger přestěhoval ze Švýcarska do Dominikánské republiky s cílem založit kávovou farmu. Vybral si 93 hektarů v Centrálních Kordillerách v provincii Ocoa, které jsou známé svým výjimečným terroirem a mikroklimatem. Dnes farmu Finca Ibonna spravuje jeho syn Samuel spolu s manželkou Anou a synem Tiagem.
Finca Ibonna zaměstnává více než 25 pracovníků, kteří se starají o celý proces pěstování kávy, od odvláknění přes fermentaci, mytí až po sušení. Během sklizně se tým rozšíří o 150 sběračů, kteří pečlivě vybírají pouze červené, zralé třešně. Od svého vzniku klade farma důraz na biodiverzitu, ekologické postupy a vysoké sociální standardy.
Díky stínovým stromům a pokročilým technikám hospodaření s vodou je tato "ostrovní káva" jedinečná nejen svou udržitelností, ale především svými výjimečnými senzorickými vlastnostmi.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.