Indonesia Sulawesi Kalossi Toraja
Země: Indonésie Sulawesi
Oblast: Toraja
Pěstitelé: Malé farmy v oblasti Toraja.
Odrůda: Typica/Catimor
Nadmořská výška: 1100-1900 metrů nad mořem.
Chuť: Sladká, mírně zemitá s těžším čokoládovým tělem s nízkou aciditou a lehkým tonem po bílém pepři.
Zpracování: Polo púromytá
Zařazení kávy: AA
Sklizeň: Červen–prosinec
Káva Sulawesi Kalossi Toraja pochází z pohoří Sesean, který se vypíná mezi jižní a severní provincií Toraja. Tato oblast nabízí skvělé podmínkypro pěstování skvělých výběrových kávových zrn. Pohoří Sesean se vyznačuje nejen sopečnou půdou plnou minerálních látek, kterou kávovníky potřebují pro svůj růst, skvělé klima, ale také hustým porostem lesů, které napomáhají k udržení požadované vlhkosti půdy. Tato oblast je hlavním pěstitelským centrem pro pěstování arabiky na ostrově Sulawesi. Kávová zrna zde pěstují malé rodinné farmy. Hlavními odrůdami jsou Typica a Catimor. Zpracování probíhá mokrou cestou, polo-promývanou cestou, a cestou medovou.
Stejně jako na Sumatře i zde se malé farmy sdružují a svou úrodu sváží do centrálního mlýna pro finální úpravu, třídění a poté export do zemí.
Kalossi je jméno podle nedalekého tržního města, které již v historii sloužilo k obchodům s kávou.
Káva ze Sulawesi v šálku chutná čistě, jemně sladce, lehce zemitě s nízkou kyselostí a lehkým nádechem pepře.
Trocha historie😊. Ostrov dříve známý jako Celebes, nebo Dutch Celebes, byl až do roku 1945, kdy Indonésie vyhlásila nezávislost, řízen jako koloniální vlastnictví nizozemských, východních, nezávislých producentů. Holanďané původně přebrali Celebes portugalským osadníkům v polovině 16. století, ale dodnes je sporné, zda etymologie Celebes je původem z holandštiny, nebo portugalštiny.
Samotný Sulawesi se skládá ze čtyř vzájemně propojených poloostrovů, které tvoří jedinečnou tvarovanou pevninu ve tvaru prstů.Sulawesi je jedenáctý největší ostrov na světě.Tato oblast je tvořena hlubokými aktivními sopkami, džunglemi i krásnými plážemi. Toraja Regencies se nalézá na severu ostrova a je známa pro své ideální podmínky pro pěstování arabiky. Tato káva se řadí mezi nejlépe hodnocené kávy světa.
Na chuťový profil má velmi velký vliv druh zpracování. Pěstitelé na Sulawesi jsou exkluzivními pěstiteli, kteří praktikují metody Semi-washed / Wet Hulled, nebo Gilling Basah. Hlavní charakteristikou procesu je obsah vlhkosti pergamenu. Kávy, které jsou promývané /prané se v pergamenu rozmělňují a fermentují. Poté se suší na požadovanou vlhkost 10-12 % což obvykle trvá 12-24 hodin. Polo-promývané se naopak suší jen několik hodit do požadované vlhkosti 25-50 %. Polo-promyté kávy kvůli této metodě mění profil v šálku a stávají se sladší s rovnoměrným tělem. Díky usušením polo-praných zrnek kávy se do kávových fazolí absorbují vlastnosti a minerály, které zůstávají na zbytku dužniny kávových třešní a slupka k zrnu přischne. Jejich čistota se na úkor této metodě ztrácí. Naopak kávy promyté jsou v šálku čisté a Vy si můžete vychutnat jejich skvělou nezkreslenou chuť.
Tak nyní stačí jen objednat zde a okusit jak chutná tak trochu čokoládově vyvážená lehce pepřová Sulawesi Kalossi Toraja.