Oblast pěstování kávy Kigoma se nachází v severozápadním cípu Tanzanie, přímo na západním břehu jezera Tanganika. Tato oblast sahá od města Kigoma na severu, až k hranici s Burundi. Úrodná sopečná půda poskytuje kávovníkům ideální výživu. Tato káva je pojmenována po národním parku Gombe v Kigomě.
Park je slavné místo místo, kde Jane Goodallová propagovala svůj výzkum prováděný na populacích šimpanzů od 60. let 20. století. Místní obyvatelstvo zde žije a pracuje v okolí přírodní rezervace. Ve spolupráci s institutem Jane Goodall jsou tyto kávy "Gombe" určeny k tomu, aby umožnily producentů provozovat udržitelné zemědělství v souladu s divokou přírodou. Koncept vyvinutý Jane Goodall, zabraňuje šimpanzům dostat se do kontaktu s lidmi. Zvířata kávu nemají ráda, a tak farmy fungují, jako „bariéra kávovníků“ mezi divokými biotopy šimpanzů a dalšími plodinami níže na svazích, jako je kukuřice. Díky tomu jsou zvířata chráněny od konfrontace s místní lidskou populací. Farmáři navíc provozují osvětu v oblasti, kontroly kvality a ochrany životního prostředí, aby poskytovali výhody a posilovali přímé spojení mezi pěstováním kávy a ochranou divoké zvěře.
Co čekat od takto skvělé kávy? Vyzkoušet jí můžete zde.
Region: Gombe
Producent: Jane Goodall Project
Klasifikacce: AA Plus
Proces: Plně promytá
Druh: Bourbon, Kent
Chuť:Velice vyvážená chuť černého čaje s mlékem, s hedváným tělem a příjemným citrusovým tónem.
SCA 84,5