- Štítky blogu
Specialita týdne Mexico Chicharras
Mexico SHG EP Finca Chicharras
Země: Mexico
Oblast: Jaltenango
Region: Chiapas
Majitel Soukromá nezávislá organizace "Organización No Gubernamental"
Odrůda: Caturra, Arabe, Burbon, Kostarika 95
Nadmořská výška: 1250 - 1400 metrů nad mořem.
Chuť: Karamelové tóny obohacené bylinnou notou, kešu, žlutého pepře s vyváženým tělem mléčné čokolády.
Zpracování: Plně promytá.
Jak je všeobecně známo, většina káv pěstovaná v Mexiku, je plně promývaná. Od roku 2018 je výjimkou právě farma Las Chicharras. Právě roku 2018 se na přání zákazníku tato káva začala vyvážet ve zpracování natural. Tato malá farma, která pěstuje své kávovníky na 370 ha. Se pyšní 5 místem v celosvětově uznávanou soutěží kde zabodovala se svou skvělou kávou a její hodnocení bylo 89,6 bodů. Třetí místo jim uniklo o neuvěřitelných 0,4 bodu.
Farma Las Chicharras je pojmenována podle řady vodních kaskád, které protékají územím, kde se tato farma nalézá. Na celém území se nachází 7 vodopádů.
Farma Chicharras není jen o kávě. Farma las Chicharras například nechala postavit školu pro místní děti. Podílejí se v ní na výuce. Přibližují udržitelné zemědělství pro příští generace. Podílejí se na zalesňování území. Na farmě, aby ušetřili místo při sušení kávových zrn používají tzv. africké postele. Sice tyto postele jsou při sušení pomalejší. Nejprve se suší na slunci a poté se přenáší do skleníku, kde v teplejším vzduchu dosychají na požadovanou vlhkost. Postele se zavěšují nad sebe a tím šetří místo. Horký vzduch poté prochází skrz rošty.
Již druhým rokem se farma Las Chichrras zaobírá distribucí kávy zpracované metodou natural.
Díky tomu Vám dnes můžeme přiblížit trochu tuto metodu a rozdíly mezi plně promytou.
U metod natural, nebo se můžeme setkat i s názvy jako je metoda medová…. Tato metoda spočívá v tom, že zralé kávové třešně se klidí a nechají se sušit na slunci. Celá kávová třešeň se nechá uschnout. Když je dostatečně proschlá, dá se do tzv. suchého mlýna a uschlá dužnina se ze zrn odstraní. Tato metoda ze zrnek nedostane celou dužninu!! Zbytky této zaschlé dužniny na ní zůstávají a díky tomu se chuť kávy mění. Většinou se stává více ovocnější po cascaře (dužnina okolo kávových zrnek). Tyto kávy jsou poté sladší a výborně se hodí například pro přípravu filtrované kávy.
Objednat můžete zde