- Štítky blogu
Skořicové opojení kávou z Ugandy
Uganda Bugisu AA
Země: Uganda
Oblast: Bugisu
Region: Mount Elgon
Odrůda: Burbon
Nadmořská výška: 1300-2600 metrů nad mořem.
Chuť: Velmi mírná kyselost s tóny skořice, kakaa, švestky a třešně.
Zpracování: Plně promytá.
Velikost: 15-16
Bugisu je oblast ve východní části Ugandy. Zde se pěstuje káva v nadmořských výškách od 1300-2600 metrů nad mořem v okolí sopky Mount Elgon. Káva Bugisu má bohatší tělo než většina ostatních východoafrických káv a poněkud nižší kyselost. Více připomíná dobrou kávu Sulawesi, než kávu pěstovanou v Africe s ohledem na sousední Keňu. Možná je to individuálním přístupem při pěstování kávy Bugisu. Je proto obtížné srovnávat ji s ostatními africkými kávami. Je to Afričan, ale není to tak. Je to Indonésan, ale není to tak. Je to naprosto jedinečná káva. Má bohaté tělo s máslovou texturou, mírnou kyselostí a suchým povrchem. Je jako dobré červené víno. Její chuť kakaa, melasy a třešní jsou krásně vyvážené a zanechávají v ústech příjemnou a dlouhotrvající chuť.
Káva z Ugandy Bugisu AA je 100 % arabica. A ačkoli roste v Ugandě káva arabica více než 100 let, je káva z Ugandy častěji spojována s robustou, která má původ v této oblasti. Ve skutečnosti je káva z Ugandy díky své velké produkci robusty sedmým největším producentem kávy na světě. Většina ugandské kávy se pěstuje na malých farmách. V tradičních domácnostech přebírají ženy odpovědnost za pěstování kávy, která často poskytuje rodině jediný zdroj peněz. Více než 60% ugandské devizové burzy pochází z kávy a více než 30% ugandské populace je do kávy zapojeno nějakým způsobem.
Je velmi zajímavé, že stejně jako v Keni se v Ugandě pěstuje káva po staletí. Uganďané a Keňané do nedávna dávali přednost čaji než kávě. Poslední desetiletí se ale tento trend obrací. Každé ráno Vás probudí lahodná vůně čerstvě pražené kávy, která voní skoro v každé domácnosti.
Díky společnosti Kawacom, která do regionu Bugisu (do okresu Kapchorwa na svazích hor) přivezla nejmodernější technologie na zpracování kávy, se mohou lidé v Ugandě zaměřovat na pěstování výběrové kávy.Region Bugisu je pojmenován po lidech Bugisu, kteří jsou původem z této oblasti. Kávový projekt Sipi Falls, pojmenovaný po trojici majestátních vodopádů, byl založen v roce 1999 s cílem posílit kvalitní produkci kávy v regionu a vytvořit udržitelný příjem pro zemědělce. Převážná část produkce pochází z malých rodinných farem, kde se káva pěstuje na několika akrech půdy společně s banány, kukuřicí, bramborami a ořechy. Společnost Kawacom pomohl producentům zlepšit jejich sklizňové strategie, zvýšit kvalitu a cenu. Na mycí stanici jsou třešně pečlivě ručně tříděny a sušeny. Kávové třešně se zde třídí tak, aby se odstranily špatné plody, které by mohli mít špatný vliv na výslednou chuť kávy a její kvalitu v šálku. Vlhká kávová zrna jsou předem sušena na terase a poté mechanicky dosušena, aby se kávová zrna dostala na vhodnou vlhkost pro export.
Díky pracovitosti lidí z Bugisu se k Vám dostává káva, která Vás nadchne. Zanechá skvělou chuť v ústech. Tito lidé si zaslouží Vaši přízeň za svou neúnavnou práci a touhu Vám kávu nejvyšší kvality vypěstovat.
Děkujeme Vám, že zakoupením této kávy dáváte lidem z Bugusi možnost i nadále pěstovat jejich kávu a zajistit jim tak svou jedinou obživu.
Při každém šálku vzdejte v myšlenkách hold všem lidem, kteří si dali práci a vypěstovali takovou unikátní kávu. Lidem, kteří vám jí dovezli, napražili a hlavně připravili do Vašeho šálku.
Za všechny tyto lidi, Vám jako Kafe LaKy ze srdce děkujeme. Bez Vás bychom tu nebyli!!
Děkujeme za objednávku zde